Paddlingskartor


Svenska kryssarklubbens Skärgårdskarta 

blir utmärkta Paddlingskartor.

,

Svenska Kryssarklubben, Generlalstabens Littografiska anstalt och Esselte kartor gav ut en upplaga med skärgårdskartor i slutet av 1960-talet. Jag fick tag i en sådan uppsättning på 70-talet och har använt dem till paddling eftersom de beskriver vägar, hamnar och dåtidens bebyggelse i skärgården. Mycket är fortfarande aktuellt och har sin giltighet, men en del har naturligtvis tillkommit som inte fanns på den tiden.

Farledsmarkeringar har bytt utseende och modernare och mer exakta djupangivelser finns på de moderna kartorna. Men de gamla grunden finns som regel kvar och du kan med kajakens hjälp hitta en del som inte är inritade på kartan. De flesta sådana grund finns utanför farlederna.

Kartan duger inte för navigering med större och djupgående båtar men är utmärkt för våra små farkoster.

De urgamla farlederna med historia sedan 1600-talet är inritade med blått och är ofta väldigt fina paddelleder där man tar sig fram i "historiska" vatten. Man kan se rester av gamla tiders sjöfart i form av kajer, en och annan sänkt skuta, högar med barlaststen och många gamla kumlar är utmärkta på kartan.

Jag har nu tillgång till fyra delar som täcker kusten från Oskarshamn upp till Blidötrakten i Stockholms norra skärgård. Gotlandsdelen har jag ännu inte fått tag i.

Varje kartsektion har scannats i två halvor och sedan delats in i lämpliga A4 delar, som serveras i A4-format, så ni kan spara ner dem i dator/platta/telefon eller välja att skriva ut på papper.

Översiktsbilden är indelad i A4-storlekar och fungerar som en länk. Klicka på den del som du vill titta närmre på. Håll ner Ctrl och scrolla för att ändra storlek på bilden. Skriv ut eller spara.


För att paddla detta iland har jag fått hjälp av

Helen, på Atrio arkitektkontor i Västervik och Pelle Lind, på www.pl-visuell.se

vilket har möjliggjort detta projekt.


Kenneth Lind


Bråviken

Slätbaken V + Ö

Arkösund - Oxelösund

Örsbaken - Trosa

Horrö - Ormö och Landsort

Mörkö - Södertälje

Dalarö - Sandhamn

Värmdölandet - Blidö, OBS delarna A3 och A4 har " vita fläckar"

Vaxholm - Blidö